Pages

Friday, June 22, 2012

Kelebihan Selawat

اللهم صلِّ على محمد و آل محمد

Terdapat banyak ayat-ayat dan riwayat-riwayat yang terdapat didalam Al-Quran dan hadis yang menceritakan berkenaan kelebihan berselawat ke atas Rasulullah saww dan Ahlul Baitnya. Antara kelebihan-kelebihan yang paling penting ialah;

1. Penyebab keredhaan Allah Subhanahu Wa Taala;

2. Penyebab kegembiraan dan keredhaan Rasulullah Sallallahu 'Alahi Wa Aalih;

3. Mendapat syafaat Nabi Muhammad Sallallahu 'Alahi Wa Aalih;

4. Rasulullah saww akan memberikan hadiah daripada syurga untuk mereka-mereka yang berselawat;

5. Selawat merupakan kafarah dosa-dosa;

6. Menyempurnakan hajat-hajat dunia dan akhirat.

Rasulullah Sallallahu 'Alahi Wa Aalih bersabda: "Ketika kamu telah memberikan nama kepada seseorang dengan nama Muhammad, maka janganlah bercakap buruk kepadanya. Jika dia datang ke sisimu menyusul hajat, janganlah hampakanya dan janganlah memukulnya. Tahniah ke atas rumah yang di dalamnya terdapat Muhammad! Tahniah ke atas majlis yang terdapat di dalamnya Muhammad! Tahniah ke atas sahabat-sahabat yang di kalangan mereka yang bernama Muhammad!

Rasulullah Sallallahu 'Alahi Wa Aalih bersabda: "Pada hari kiamat, orang yang paling dekat denganku adalah orang yang paling banyak berselawat ke atasku".


Manfaat Selawat اللهم صلِّ على محمد و آل محمد

No comments:

Ayataul Qursi
Glorified and Exalted is He.
Al Baqarah II: verse 255

Ayataul Qursi <br>Glorified and Exalted is He. <br>Al Baqarah II: verse 255
Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

Infallible Wisdom

The Messenger of God (peace be upon him and his progeny) said:

"Allah rejoices at the repentance of His servant more than the barren rejoices for having a child, and more than the lost one who finds his way, and more than the thirsty one who finds water."

(Kunzul Ummal)

widgeo