Pages

Friday, February 1, 2013

CTOS atau CCRIS

BANK NEGARA PERLU WAJIBKAN CCRIS SEBAGAI RUJUKAN UTAMA INSTITUSI KEWANGAN

CTOS adalah simpanan data elektronik yang memberi maklumat am tentang sesebuah syarikat atau individu, manakala CCRIS adalah sistem informasi rujukan kredit yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Jika dibandingkan dengan CCRIS, CTOS mempunyai daya tarikan kuat dalam kalangan institusi kewangan, walaupun CCRIS adalah sistem bank sendiri.

Rekod yang ada pada CTOS amat berkuasa sehingga institusi kewangan boleh menolak permintaan pinjaman pelanggan walaupun rekod mereka bersih. Kemungkinan nama mereka pernah dimasukkan di dalam sistem CTOS semasa mereka memohon pinjaman wang.
Namun disebabkan rekod dalam sistem CTOS tidak dikemas kini, menyebabkan permohonan pinjaman tersebut ditolak.


Sepenuhnya di sini http://www.konsumerkini.net.my/

No comments:

Ayataul Qursi
Glorified and Exalted is He.
Al Baqarah II: verse 255

Ayataul Qursi <br>Glorified and Exalted is He. <br>Al Baqarah II: verse 255
Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

Infallible Wisdom

The Messenger of God (peace be upon him and his progeny) said:

"Allah rejoices at the repentance of His servant more than the barren rejoices for having a child, and more than the lost one who finds his way, and more than the thirsty one who finds water."

(Kunzul Ummal)

widgeo