Berikut satu ketemukan satu resipi yang perlu dicuba, kerana ianya mudah, serta memberi banyak kebaikan kepada kesihatan kita untuk jangka panjang.
Resipi ini dipadankan dari blog Grist ,
This recipe could change the way you look at rice
By Twilight Greenaway
Bahan:
1 cawan long grain beras perang (atau ganti dengan beras Bhutanese red )
1 cawan beras basmati atau beras Jasmine
3 cawan air
1 sudu-makan garam
Optional: sehiris halia sebagai perasa dan setengah sudu teh kunyit sebagai pewarna
1 cawan long grain beras perang (atau ganti dengan beras Bhutanese red )
1 cawan beras basmati atau beras Jasmine
3 cawan air
1 sudu-makan garam
Optional: sehiris halia sebagai perasa dan setengah sudu teh kunyit sebagai pewarna
Penyediaan
1. Campurkan air, garam dan beras perang dalam a non-reactive pot. masak sehingga mendidih, kecilkan api and let simmer on low selama 15 minit (this is where a close relationship between you and your kitchen timer can come in very handy).
2. Selepas itu, masukkan beras putih dan masak selama 20 minit lagi. Periksa samada beras telah masak dengan lembut dan juga paras air, dan tambah suku cawan air jika perlu. Sebaiknya kita masih boleh lihat ada air dipermukaan nasi, matikan api, buka sedikit tudung periuk, dan biarkan nasi masak kira-kira selama 10-15 minit lagi.
More: http://grist.org/food/
No comments:
Post a Comment