Pages

Tuesday, February 19, 2013

Kenapa Bumiputera susah dapat pinjaman perniagaan ?

Usahawan Bumiputera yang menjalankan perniagaan selalunya memang susah nak buat loan, masalahnya mungkin seperti berikut;

1. Nama dah tercemar di CTOS atau di CCRIS,
2. Akaun tahunan – tidak buat / tidak di odit,
3. Bank statement – selalunya negative)/overdrawn,
4. Pendapatan syarikat adalah kecil dan selalunya rugi,
5. Dokumen syarikat hilang atau 'expired',
6. Tujuan utama untuk buat pinjaman kerana ingin menjelaskan bayar hutang,
7. Pinjaman sedia ada – credit card, personal loan, car loan, housing loan, etc lambat di bayar menyebabkan CCRIS.

Sebelum membuat permohonan pinjaman bank untuk perniagaan yang penting syarikat anda sudah menjalankan perniagaan, buat syarikat Sole Proprietor/Enterprise terlebih dahulu. Kalau syarikat Sdn Bhd perlu ada 'company secretary', auditor dan bila perniagaan sudah semakin maju baru boleh boleh convert ke syarikat Sdn Bhd tanpa sebarang masalah.

Jikalau business loan kepada syarikat yang besar pihak bank hendak sekurang-kurangnya syarikat sudah beroperasi lebih 2 tahun (maksudnya ada akaun kewangan (financial statement) untuk 2 tahun).

Syarikat enterprise pun boleh pergi sampai RM1 juta (cagaran 20%), kalau cukup syaratnya.

Contoh: pinjaman kepada hand phone distributor, dijangjka boleh dapat +/-RM1.3 juta dalam bentuk Term Loan (TL), overdraft (OD) dan letter of credit (LC) dalam satu pakej.No comments:

Ayataul Qursi
Glorified and Exalted is He.
Al Baqarah II: verse 255

Ayataul Qursi <br>Glorified and Exalted is He. <br>Al Baqarah II: verse 255
Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

Infallible Wisdom

The Messenger of God (peace be upon him and his progeny) said:

"Allah rejoices at the repentance of His servant more than the barren rejoices for having a child, and more than the lost one who finds his way, and more than the thirsty one who finds water."

(Kunzul Ummal)

widgeo