Pages

Wednesday, March 3, 2010

Kisah Seorang Hakim dan Wanita Keturunan Rasul

Dahulu kala, di Bashrah hidup seorang 'Alawiyah yang fakir dan memiliki empat orang putri. kerana kemiskinannya, mereka tak memiliki apa-apa, tidak juga pakaian yang cukup. Saat hari raya mendekat, anaknya yang paling kecil menangis, "Ibu, mungkinkah kita mendapat makanan? Mengapa pada eid seperti ini kita tak ada sepotong roti pun?"

Ibu itu pun merasa sedih dan menangis. Lalu dia keluar rumah dengan harapan dapat mencari sesuap makanan. Kebetulan, dia melalui rumah seorang hakim kota tersebut yang dikenali dengan nama Abul Hussein. Wanita itu lalu menjelaskan tentang keadaannya seraya berkata, "Ketahuilah! Engkau akan dipertanyakan pada hari kiamat: jangan kau abaikan hak Ahlul Bait Rasulullah saww."

Hakim itu berkata, "Kemarilah esok, aku akan bekerja semampuku dan takkan mengurangi kebajikan kepadamu."

'Alawiyah itu kembali ke rumah dan menjanjikan kepada putri-putrinya sesuatu yang menyenangkan. Salah seorang di antara mereka berkata, "Ibu, kalau seandainya hakim itu memberimu beberapa dirham wang perak, apa yang akan ibu belikan untukku?"

Ibunya bertanya, "Apa yang kau inginkan?"

Putrinya menjawab,"Aku ingin sejumlah kapas yang akan ku pintal dan tenun serta menjahitnya menjadi baju."

Berkata yang lainnya, "Sejak ayah meninggal, kita tak pernah merasa roti seperti dahulu, selalunya ayah yang membawakannya untuk kita. Kalau ibu dapat wang, belikanlah untuk kami sesuatu seperti dahulu."

Yang paling kecil berkata, "Aku juga inginkan satu roti yang bagus."

Paginya, ibu itu berjalan menuju ke rumah hakim itu dan duduk di salah satu sudut. Orang memberitahukan hakim bahawa wanita kemarin datang dan telah dijanjikan sesuatu sudah datang menagih janjinya.

Hakim itu berteriak kepada wanita itu dan memerintahkan dua orang budaknya untuk mengusirkannya. 'Alawiyah itu pun pergi sambil menangis. Hancur sudah hatinya... seraya meratap, dia berkata, "Apa yang mesti kukatakan kepada puteri terkecilku, Fatimah, juga yang besar Zainab, saat keduanya melihat kepulanganku? Bagaimana aku harus menatap wajah-wajah mereka dan dengan lisan apa ku harus minta maaf?

Kemudian, dia berkata, "Ya Allah, jangan kau putuskan harapanku. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa atas segala sesuatu."

Ketika itu, lalulah seorang Majusi yang menunggang kuda, sementara dia dalam keadaan mabuk. Dia mendengar tangisan dan ratapan wanita itu. Karena mabuk, dia menyangka wanita itu sedang bernyanyi, lalu berkata, "Betapa indah suaramu dan betapa sedih hatimu..apa kesusahanmu?" 'Alawiyah itu menyangka bahawa dia seorang muslim dan sempurna kesadarannya. Wanita itu pun menerangkan keadaannya kepada orang Majusi itu.

Orang Majusi itu memerintahkan dua budaknya untuk menemaninya ke rumahnya. Setibanya di sana, dia menyerahkan kepada wanita itu sebuah kotak berisi 400 asyrifi (mata wang waktu itu) dan lima potong pakaian. Dia berkata, "Ini untukmu dan untuk putri-putrimu."

'Alawiyah itu pun mengangkat kedua tangannya dan berdoa untuk Majusi itu kemudian meninggakan tempat tersebut. Ketika anak-anaknya melihat wang dan pakaian itu, mereka pun mendoakan orang Majusi itu. Mereka berkata, "Semuga Allah menempatkannya di istana-istana syurga dan menjadikannya termasuk para wali dan kekasihnya."

Pada malam itu sang hakim telah bermimpi; dia masuk ke sebuah kebun dan melihat beberapa istana nan megah. Ketika hendak memasukinya, Malaikat Ridhuan mencegahnya. Ketika dia bertanya tentang sebabnya, malaikat itu menjawab, "Tadinya, ini adalah rumah dan tempat tinggalmu, seandainya engkau memenuhi janjimu kepada 'Alawiyah itu dengan menghapuskan kegelisahan dan kesedihannya. Sekarang engkau telah berubah, maka berubah pula kenikmatan ini. Kenikmatan ini telah menjadi milik orang Majusi itu."

Hakim itu bangun dalam ketakutan dan langsung menuju ke rumah Majusi itu seraya bertanya, "Apa yang telah kamu lakukan kepada wanita 'Alawiyah itu?"

Majusi itu menjawab, "Aku mabuk sejak seminggu lalu dan tak tahu apapun yang telah aku lakukan."

Hakim itu berkata, "Bukan begitu masalahnya, fikirkan dan renungkanlah!"

Ketika itu tak terlintas di benak si Majusi itu, pembantu dan kedua budaknya menyebut apa-apa yang telah diberikan Majusi itu kepada wanita 'Alawiyah tersebut. Hakim itu berkata, "Maukah kau jual padaku pahala amalmu itu dengan 10,000 asyrifi?"

Majusi itu menjawab, "Apa tujuan pertukaran itu?"

Hakim lantas menceritakan kepadanya kisah 'Alawiyah itu dan segala yang terjadi di dalam mimpinya. Maka, berkatalah Majusi itu, "Wahai hakim! Jarang sekali amal manusia memperolehi keridhaan Allah, dan sekarang aku tahu bahawa amalku itu telah memperolehi keridhaan-Nya. Bagaimana mungkin aku akan menukarnya dengan harta duniawi yang fana ini? Hulurkan tanganmu! Aku akan mengucapkan dua kalimah syahadat dan aku masuk Islam."

Ya, dia masuk Islam dan menjadi lebih baik ke Islamannya (dibanding orang lain).

Dia lantas mengutuskan seseorang untuk mencari wanita 'Alawiyah itu. Kemudian, dia memberikan kepada wanita 'Alawiyah itu separuh dari hartanya. (Rujuk Fadhail Sadat, hal. 357-361)

Rasulullah saww telah bersabda, "Ada tiga perkara yang barang siapa menjaganya nescaya Allah swt akan menjaga agama dan duninya. Manakala barang sesiapa yang mengabaikanya maka Allah swt tidak akan menjaganya sesuatu pun, iaitu kehormatan Islam, kehormatanku dan kehormatan kaum kerabatku." (Hadis riwayat al-Hakim)

No comments:

Ayataul Qursi
Glorified and Exalted is He.
Al Baqarah II: verse 255

Ayataul Qursi <br>Glorified and Exalted is He. <br>Al Baqarah II: verse 255
Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

Infallible Wisdom

The Messenger of God (peace be upon him and his progeny) said:

"Allah rejoices at the repentance of His servant more than the barren rejoices for having a child, and more than the lost one who finds his way, and more than the thirsty one who finds water."

(Kunzul Ummal)

widgeo